Bolečine v ledvicah

Bolečine v ledvicah so simptomi okužb ali poškodb ledvic.

Če vas boli hrbet ali bok, boste morda mislili, da imate bolečine v ledvicah. Vendar bolj pogosto ne gre za bolečine v ledvicah, temveč je vzrok kje drugje. Mnogi ljudje so presenečeni, ko ugotovijo, da se njihove ledvice nahajajo na zadnji strani razmeroma visoko, tik pod spodnjimi rebri?

Kako vedeti, kdaj so bolečine v ledvenem predelu dejansko bolečine ledvic? Ne obstaja preprost odgovor, vendar se verjetnost, da so bolečine neposredno povezane z ledvicami, poveča s prisotnostjo drugih znakov in simptomov ter z rezultati testov.Bolečine v zgornjem delu hrbta, ki so tope in enotne, še posebno, če jih spremlja tudi povišana telesna temperatura in simptomi okužbe sečil, so lahko resnično bolečine v ledvicah.

Ledvični kamni običajno ne povzročajo bolečin. Medtem ko so kamni navadno neboleči dokler so še vedno v ledvicah, je njihovo gibanje iz ledvice tisto, ki povroča močne bolečine. Ko ledvični kamni začnejo potovati skozi sečevod v mehur, to ponavadi povzroča posebno ostre in hude bolečine, ki jih zdravniki imenujejo tudi ledvične kolike.