Ledvični kamni zdravljenje

Pri majhnih ledvičnih kamnih večina ljudi ne potrebuje drugega zdravljenja, kot jemanje protibolečinskih tablet in pitja dovolj velikih količin tekočine.

Zdravljenje za vaš prvi ledvični kamen

Če vaš zdravnik misli, da lahko ledvični kamen izločite sami in se počutite sposobne za prenašanje bolečine, potem vam bo mogoče svetoval domače zdravljenje, ki vključuje zdravila proti bolečinam in pitje dovolj velikih količin tekočine, ki vam bodo pomagale izločiti ledvični kamen. Zdravnik vam lahko tudi predpiše močnejša protibolečinska sredstva ali zdravila, ki vam bodo pomagale pri izločanju ledvičnega kamna.

Če je vaša bolečina premočna in če ledvični kamni blokirajo urinarni trakt ali pa če imate poleg ledvinih kamnov tudi kakšno infekcijo, vam bo zdravnik verjetno priporočil poseg za razbijanje kamna ali operacijo, ki bo pomagala odstraniti ledvične kamne.

Preprečevanje ponovnih ledvičnih kamnov

Po prvem primeru ledvičnih kamnov je precej večja verjetnost, da se vam bodo ponovno pojavili. Skoraj polovica vseh ljudi, pri katerih so se pojavili ledvični kamni bo v sedmih letih ponovno doživela ledvični kamen.

Nastanek ledvičnih kamnov lahko preprečite s pitjem večjih količin tekočine in spremembami v dieti. Pogovorite se s svojim zdravnikom ali dietetikom, če potrebujete pomoč pri dieti. Če ste v bolj rizičnih skupinah za ledvične kamne, vam lahko zdravnik priporoči določena zdravila, ki preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov.